Subscribe:

MEHMET ALİ ARSLAN Haber News

7 Şubat 2013 Perşembe

İstanbul Ardahan Kültür Evi’nden Ardahan Valisi’ne Yanıt

Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu’nun, İstanbul’daki Ardahan Dernekleri için söylediği ”İstanbul defterim kapalı” sözlerine İstanbul Ardahan Kültür Evinden Ardahan Valisi’ne yanıt geldi.Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ”Ardahan’ı İstanbul’da veya başka bir yerde kurtaramayız.Sorun burda ise çözümde burada,Derneklerin İstanbul’da ve diğer illerde yapacağı toplantılara katılmayacağım,bu konuda İstanbul defterim kapalı.Gelecekler buranın ayazını,karını,sıkıntısını ve kışını görecekler hissedecekler ve ona göre çalışacaklar.Uzaktan davulun sesi hoş gelir.Ardahan’ın sorunu Ardahan’da Ardahanlılarla çözülür” diyerek Ardahan Derneklerini eleştirmişti.İstanbul Ardahan Kültür Evi Basın Açıklaması
Son günlerde gerek Valimizin ve gerekse Vali Yardımcımızın yapmış oldukları açıklamalar ile Ardahan dışında kurulan derneklerin davetine katılmayacaklarını ve derneklerimizi başarısızlıkla suçlamaları sanırım yöneticilerimizin Ardahan’da bulundukları kısa dönem içerisinde derneklerimiz ve Ardahanlılar hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarından kaynaklıdır. İl Yöneticilerimizin Ardahan dışında kurulu bulunan derneklerin gecelerine katılmaları onur verir, ama katılmamaları ile Ardahanlılar bir şey kayıp etmez.
Yöneticilerimizin bilmeleri açısında derneklerimiz hakkında kısada olsa bilgi verme gereği duymaktayız.
ARDAHAN DERNEKÇİLİĞİ 1985 YILINDA BAŞLAMIŞTIR
Ardahan’da göç 1960 li yıllarda başlamış ve 1980 lı yıllardan hız kazanmıştır. İstanbul’da İlk Dernek 1985 yılında kurulmuştur. 1993 yılında Ardahan’ın il olması ile Ardahan adına derneklerimiz kurulmaya başlamıştır.
İlk Dernek 1985 yılında Ardahan ve Çevre İlçeler derneği adında kurulmuş ve takiben 1988 yılında Göle Serinçayır Köyü Derneği 1990 yılında İstanbul Göle Derneği kurulmuştur. 1990 dan sonra diğer derneklerimiz kurulmuştur. Şu an İstanbul Merkezli 98 ve Türkiye genelinde 170 dolayında dernek kurulmuştur.
TÜRKİYE’DE İLK FEDERASYON ARDAHANLILAR TARAFINDAN KURULMUŞTUR
2908 Sayılı Dernekler Kanununda Federasyon ve Konfederasyon bulunmamasına rağmen Ardahanlılar 1990 yılından itibaren Dernekler Platformu adı altında bir araya gelerek birliktelik oluşturmuşlardır. 2004 yılının Kasım ayında 5253 sayılı Dernekler Kanununun çıkmasından sonra yasa ile getirilen Federasyon ve Konfederasyon uygulamasından hemen sonra 2005 yılı Mart ayında Kars Ardahan kökenli 75 kuruluş bir araya gelerek İstanbul Dernekler Federasyonunu oluşturmuş olup bu kurum halen İstanbul genelinde faaliyetini sürdürmektedir.
5253 sayılı yasanın çıkmasından üç yıl sonra İzmir’de ve dört yıl sonra da İstanbul’da bulunan Ardahan Dernekleri kendi federasyonlarını kurmuşlardır. İstanbul’a 81 ilde göç olmasına rağmen 42 il kendi derneklerini kurmuşlardır. 81 İl içerisinde Ardahanlılar federasyonunu kuran 11. İl olma vasfına sahiptir.
Derneklerimiz kendi aralarındaki dayanışması diğer illerle kıyaslandığında küçümsenmeyecek derecede olduğu gibi sadece Ardahan ile sınırlı kalmayıp İstanbul’da faaliyet gösteren Amasya, Adiyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Malatya, Mardin, Muş, Ordu, Romanlar, Samsun, Siirt, Sinop, Tokat, Tunceli, Van, Zonguldak, Balkanlar ve Trakyalılar olmak üzere Dernekler Birliğinin Başkanlığını da üç yıldır İstanbul Ardahanlılar Kültür Evi Başkanımız Tuncer Dağ yapmaktadır.
ARDAHANLILARIN %77 Sİ GÖÇ ETMİŞTİR
Ardahan İlimiz en fazla göç veren il olmasından kaynaklı göç veren Ardahanlıların %44,31 i İstanbul, %8,54 u Kocaeli, %7,96 i Ankara, %5,34 u Bursa, %5,25 İzmir, %4,73 u ise diğer illerde ikamet etmektedirler.
ARDAHANLILARIN TÜRKİYE’ DEKİ KONUMU
Ardahan dışında ikamet eden Ardahanlıların Türkiye’deki sermaye piyasasında, bürokrasisinde, siyasetinde önemli konumlara sahiptirler.
Türkiye Genelinde 6 Ardahan Kökenli Milletvekili, 2 Belediye Başkanı, 94 u İstanbul olmak üzere 113 Belediye Meclis Üyesi 35 Muhtar bulunmaktadır.
Türkiye Genelinde 200 un üzerinde Ardahanlı siyasi partilerin çeşitli kademelerinde yönetici olarak görev almaktadır.
ARDAHAN DERNEKLERİ KENDİ MÜLKİYETLERİNE SAHİPTİRLER
Sivil Toplum Örgütleri açısında göz ardı edilmeyecek konuma sahiptirler. İstanbul’da bulunan derneklerimizin den, Göle, Hanak ve Posof Derneklerimiz ile 35 köy derneğimizin kendi mülkiyetleri bulunmaktadır. Esenyurt Belediyesinin desteği ile Ardahan Kültür Evi tarafında yapılan 3500 metrekarelik dev kültür merkezinin bünyesinde ise Ardahan Dernekler Federasyonu, Hoçvan Dernekleri Federasyonu, Göle, Çıldır, Damal, Posof, Hanak derneklerinin yerleri mevcuttur. Ardahan Kültür Merkezi konum itibari ile İstanbul’da en kapsamlı kültür merkezidir. Kültür Merkezi bünyesinde tiyatro salonu, taziye merkezi, alışveriş merkezi, lokal, kütüphane, toplantı salonları ve misafirhane mevcuttur.
DERNEKLERİN ARDAHAN’A KATKILARI
1) FESTİVALLER – Ardahan ilimiz, ilçelerimiz ve köylerimizde yapılan tüm festivallerin ilk başlamasını organize eden ve başlatan derneklerimizdir.
a) Göle Kaşar Festivali: 1996 yılında İstanbul Göle Derneği ve Ankara Göle Derneği’nin girişimi ile başlatılmış 2000 yılına kadar tüm giderler dernekler tarafından karşılanmış, 2000 yılından sonra derneklerimiz giderlerin önemli bir bölümünü üstlenmişlerdir.
b) Ardahan Bal Festivali : 1997 yılında Merkezi Kartal’da bulunan İstanbul İli Derneği tarafında başlatılmış ve aynı yıl Haydarpaşa’dan Kars’a tren kaldırılmıştır. Ardahan Bal Festivali’nin giderlerinin 1/3 u derneklerimiz tarafından karşılanmıştır. Ardahan Bal Festivali’nin kesintiye uğradığı dönemlerde yine derneklerimiz tarafından organize edilmiş ve tüm giderler dernekler tarafından karşılanmıştır.
c) Çıldır Göle Festivali : 1998 yılında Çıldır İlçe ve köy derneklerimizin organizasyonu ve Çıldır Belediyesinin de işbirliği ile gerçekleşmiş 2011 yılına kadar da bu şekilde devam etmiştir. Giderlerin önemli bir kısmı derneklerimiz tarafından karşılanmıştır.
d) Hoçvan Yayla şenlikleri: Hoçvanın 21 köyünün katılımı ile gerçekleşen etkinliğin tüm gider ve organizasyonu Hoçvan dernekleri tarafından karşılanmaktadır.
e) Köprülü Canibek Yayla Şenlikleri : 1998 yılında Köprülü Derneği tarafından başlatılmış olup halen devam eden şenliklerin giderlerinin %80 i Köprülü Derneği tarafından karşılanmaktadır.
f) Köylerde her yıl yapılan şenlik ve etkinliklerin tüm giderleri ilgili yerin dernekleri tarafından organize edilip giderleri karşılanmaktadır.
2) EĞİTİM :
a) İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Zonguldak, Kocaeli, Adapazarı, Eskişehir, Yalova merkezli olmak üzere 170 Dernek tarafından her yıl kendi bölgelerinde yıllık ortalama 520 öğrenciye burs vermektedirler.
b) Ardahan dışında yaşayan ve 30 yaş altı insanların %65 i üniversite mezunudur.
c) 82 dernek kendi köyüne okul yapımında katkıda bulunmuş ve tadilatını üstlenmiştir.
d) Derneklerimiz her yıl ortalama 10.000 kaynak kitap il ilçe ve köylerine göndermektedirler.
e) İstanbul Göle Derneğinin girişimi ile Nurettin Yılmaz tarafından Göle İlçesine Sağlık Meslek lisesi ve Delibalta ailesi tarafından Fakülte yapımı için alt yapı hazırlanmış ayrıca öğrenci yurdu için girişim başlatılmıştır.
f) İstanbul’da bulunan Ardahanlı hemşehrilerimizin girişimi ile Esenyurt Belediyesi tarafından Göle ilçesine Yüksek okul yapılmıştır.
g) Çıldır derneğimizin girişimi ile Çıldır ilçesine yüksek okul ve yurt yapımı çalışmaları başlatılmıştır.
h) İstanbul Ardahan Kültür Evinin girişimi ile Sanatçımız Hülya Avşar tarafından Ardahan’a spor salonu yapılmıştır.
i) 2010 ve 2012 yıllarında İstanbul Ardahan Kültür Evi tarafından Ardahan’daki eğitim sorunları konulu paneller düzenlenmiş ve raporlar hazırlanarak ilgili birimlere iletilmiştir.
3) TANITIM VE ETKİNLİKLER
a) EMİTT Fuarı 2012 – 2013 dönemlerinde İstanbul’da bulunan derneklerimizin katılımı ile hareketlilik kazanmıştır. Derneklerimiz fuar boyunca alanda çeşitli tanıtım etkinlikleri yapmıştır. Fuar boyunca en fazla medyada yer alan Ardahan standı olmuştur.
b) Beykoz Ardahanlılar Derneği tarafından Beykoz’da, Kağıthane Ardahan Derneği tarafından Kağıthane’de, Ardahan Kültür Evi tarafından Esenyurt’da yapılan etkinliklerde 30 gün boyunca Ardahan’ı tanıtan etkinlikler organize etmişlerdir.
c) Ardahan’ın tanıtımına katkı sunmak amacı ile her yıl ortalama 14 Televizyon, 9 radyo programı organize edilmektedir.
d) Derneklerimiz tarafından organize edilen etkinlikler çerçevesinde İstanbul ve Ardahan basınında her yıl ortalama 90 haber yayınlanmaktadır.
e) İstanbul’da Ardahanlıların sahibi bulunduğu beş yerel gazete ve derneklerimizin dahil olmak üzere 75 dolayında internet sitesi bulunmaktadır.
f) Sosyal medya üzerinde en fazla gurup oluşturan ve Ardahan’ı tanıtan guruplar oranında Ardahanlılar ilk 10. Sırada yer almaktadırlar.
g) İstanbul’da 32 ilin katılım sağladığı iller Arası Bilgi Yarışmasında Ardahan Kültür Evinin katılımı ile Ardahanlı öğrenciler birinci seçilmişlerdir.
h) İstanbul da organize edilen iller arası futbol turnuvasında İstanbul Ardahan Kültür Evi sporcuları 2011 yılında 3. Ve 2012 yılında birinci olarak şampiyon olmuşlardır.
i) Sanatsal etkinlikler açısında hiçbir yerel derneğin başaramadığı tiyatro etkinlikleri yapılmış, İstanbul Ardahan Kültür Evi Tiyatro gurubu İstanbul’da altı defa olmak üzere Ardahan ve Göle İlçemizde sahne almıştır. Tiyatro oyunumuz 18 ülkenin katıldığı ve yerel dernek olarak sadece Ardahan Kültür Evinin katıldığı uluslar arası Tiyatro Festivaline aday gösterilmiştir. İstanbul Ardahan Kültür Evi tiyatro oyunu İstanbul ve Ardahan’da en fazla izleyici kitlesini toplayan tiyatro oyunu olmuştur.
j) Türkiye genelinde faaliyet gösteren Federasyon ve derneklerimizin yapmış oldukları bir çok etkinliğe Siyaset, Bürokrasi, Sanat ve İş camiasının önemli simaları katılım göstermektedir.
4) EKONOMİK KATKILAR
a) Derneklerimiz tarafından başlatılan Göle Kaşar Festivali ile 1996 yılında üretilen kaçar üretimi beş katına çıkmıştır. Göle Kaşarı Türkiye genelinde marka haline gelmiştir.
b) Derneklerimiz tarafından başlatılan Bal Festivali ile Ardahan Balı Marka haline gelmiştir.
c) Derneklerimiz tarafından organize edilen Kaz gecelerin de her yıl ortalama 11.000 kaz Ardahan ilimizde alınmakta olup ciddi bir sektör yaratılmıştır.
d) Derneklerimiz tarafından başta köy okul, cami, mezarlık, misafirhane yapım ve tadilatları için önemli oranda katkı sunulmaktadır.
e) İstanbul’da bulunan derneklerimizin desteği ile kardeş belediyeler oluşturulmuş olup kardeş belediyeler tarafından Göle ve Hanak ilçelerimiz başta olmak üzere birçok alt yapı ve çevre düzenlemesi yaptırılmıştır. Birçok belediyeye araç ve gereç yardımı sağlanmıştır.
5) SOSYAL SORUMLULUKLAR
a) Ardahan ilimiz sınırları içerisinde bulunan Kura Nehrinin yönünün değiştirilmesine yönelik Merkezi Kartal’ da bulunan İstanbul Ardahan İli Derneğimiz tarafında organize edilen iki miting düzenlenmiştir. Ayrıca aynı derneğimiz tarafından yargıya intikal ettirilmiştir.
b) İstanbul Ardahan Dernekleri Federasyonu tarafından bilim adamlarından oluşan panelistler tarafından Kura ile ilgili bilimsel panel düzenledi.
c) İstanbul, Ankara ve Bursa’da bulunan derneklerimiz tarafından 2011 yılında aynı gün ve saatte kura ile ilgili mitingler düzenlediler.
d) Türkiye genelinde bulunan Federasyon, il, ilçe ve köy derneklerimiz tarafında her yıl düzenli olarak ihtiyaç sahibi Ardahanlılara başta gıda ve yakacak olmak üzere maddi destek sağlamaktadırlar.
e) İl İlçe ve köy derneklerimiz bulunmuş oldukları bölgelerinde Ardahanlıların başta konaklama olmak üzere birçok alanda maddi ve manevi katkı sağlamışlardır.
f) Başta cenazeler olmak üzere, hasta, düğün, sünnet gibi etkinliklerde iletişim ağı oluşturulmuştur. İl İlçe ve köy derneklerinde 17.500 dolayında kayıtlı üye bulunmaktadır. Derneklerin iletişim araçları vasıtası ile iletişim kurduğu kişi sayısı 50.000 in üzerindedir.
g) Ardahan Derneklerinin bulunduğu illerde ikamet eden Ardahanlıların %80 i derneklerin varlığından haberdardır.
SONUÇ
1) Ardahan İl olduğu günden bu yana Ardahan’da görev yapan hiçbir vali veya vali yardımcısı Ardahan dışında bulunan STK lar ile iletişim kurmadığı gibi Ardahan Merkezli bulunan STK ları bile dikkate almamışlardır.
2) Katılımcı tüm illerin valiler nezdinde temsil edildiği, Ardahan ilimizin bu yıl ikinci defa katılmış olduğu, Ardahan Belediye Başkanının katıldığı ve Derneklerimizin çoğunun merkezinin bulunduğu EMİTT fuarı ile ilgili derneklerimizden katkı talep edilmemesine rağmen tüm federasyon ve derneklerimiz katılım sağlamışlardır. Belediye başkanımız basın aracılığı ile federasyon ve derneklerimize teşekkür etmesi bunun açık delilidir.
3) 1996 yılında Derneklerimiz tarafından başlatılan festival ve etkinlikler kurumsallaşma aşamasına gelinmesinden sonra kademeli olarak dernekler organize dışına itilmiştir.
4) Ardahan’ın kurtuluş yıldönümü olan tarihi bir gün için bile STK lar ötelenmektedir.
5) Halk ve STK ların desteğine ihtiyaç duymayan yöneticilerin çoğu merkez valisi olarak görevlerine devam etmektedirler.
6) Ardahan’a gelip görüşme talebinde bulunan birçok STK yöneticisine randevu bile verilmemiştir.
7) Ardahan adına gerek Ardahan’da ve gerekse Ardahan dışında faaliyet gösteren STK lar hiçbir zaman hiçbir görevden kaçmamışlardır.
8) Belediye Başkanları ve İlçe Kaymakamlarının Ardahan dışında yapmış oldukları tüm girişimler olumlu sonuçlanmış ve bölgelerine önemli oranda destek almışlardır.
9) Derneklerimizin Ardahan dışında Ardahan’ın sorunlarını çözemeyeceğini iddia edenlerin Ardahan’da oturdukları koltuklardan da çözemeyeceği aşikardır.
10) Ardahan dışında bulunan Ardahan dernekleri her Ardahanlı gibi Ardahan’ın gerçek sahipleridir. Sadece gün doldurmak veya derece almak için görev yapmamaktadırlar.
11) Ardahan’da görev yapan idarecilere görevlerini hatırlatmak vatandaş ve STK lar olarak görevimiz olduğu gibi, sorumluluğunu üstlenmiş olduğumuz görevinde bilincindeyiz.
12) Valimizin basına yansıyan bir demecinde “Ardahan Dernekleri Federasyon çatısı altında birleşmediği sürece toplantılarına katılmayacağım” demeci bulunmaktaydı. Valimizin hatırlatmasından ziyade derneklerimizin böyle bir çalışması yıllar önce bulunmaktadır. Derneklerimizin 31.01.2013 günü federasyona katılmaları yönünde karar almalarından hemen sonra vali yardımcımızın derneklerimize karşı yapmış olduğu açıklama düşündürücüdür.
13) Valimizin sorumluluk alanı Ardahan ili ile sınırlıdır. Ardahan ismi ile kurulan STK larımızın sorumluluk alanı Ardahan’da yaşayan %23 luk oranın yanında. Ardahan dışında yaşayan %77 lik oranla beraber Ardahanlıların %100 u dur.
14) Kaymakam iken İstanbul’da görev yapan Valimizin İstanbul’da bulunan Ardahan kökenli STK ların etkinliğinde haberdar olduğunu umduğumuz gibi komşu ilçemiz olan Şavşatlı Vali ve Vali Yardımcımızın Ardahan’da görev yapmalarında memnuniyet duyduğumuzu her ortamda dile getirmekteyiz.
15) Valimiz ve Vali Yardımcımızın basına yansıyan açıklamalarını üzüntü ile karşıladığımız gibi umarız ki şu ana kadar Ardahan dışındaki Ardahanlılarla mesafeli olan diğer valilerimiz gibi tavırlı davranmazlardır.
16) Bizler Ardahanlıyız ve Ardahan için varız. İlimizde görev yapan idarecilerinde bizleri Ardahanlı gibi kabullenmelerini beklemekteyiz. Bizleri ötelemek hiçbirimize fayda sağlamayacaktır.
İstanbul Ardahan Kültür Evi
MEHMET ALİ ARSLAN Haber 
Yazıyoruz Çünkü Herkes Okuyor

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.